Porr och vuxna

Porr och vuxna

Kritiska samtal och att vara öppen mot barn och unga när det kommer till porren idag är något som vi är många som arbetar med. Idag finns det många som står upp för barn och ungdomars rätt till en bra och sund start i livet utan porr, bland annat: Porrfri barndom, Changing Attitudes och Nina Rung för att nämna några, vilket är helt fantastiskt och så välbehövt! Tillsammans med dessa finns även Maria Dufva och organisationer som MÄN och 1000 Möjligheter. Om du inte redan kollat in det, kika på detta: https://www.porrfribarndom.se/porrsnacket-start

När stor vikt hamnar på att barnen och ungdomarna ska skyddas från porrens påverkan på sexualitet, människosyn, samtycke, jämställdheten och den psykiska hälsan så kanske vi dock glömmer en mycket viktig grupp. Nämligen den gruppen som föra dessa kritiska samtal och finnas där för barn och unga som en inspiration och stöttepelare i arbetet med att inte låta porren diktera våra attityder och värderingar, nämligen vi vuxna. 

“Varför då?” kanske någon av er läsare undrar? Vi vill väl bara våra barns bästa? 

Jag fyller själv 30 år i Augusti och har tre barn. Jag tillhör kanske den generationen som just nu börjar skaffa barn, men framförallt tillhör jag den generationen som varit med under den tiden då internet och den ständiga uppkopplingen utvecklats till det den är idag. Vi var med när porren kom på internet. Vi var med under eran för DC++, Kazaa och Limewire. Vi var med under Pirate Bays skapelse, när Porn bara var ett alternativ i sökrutan till Movies, Games och Software. Vi var med då porren började finnas tillgänglig för alla. Vi var med när “Säker surf” och “Inkognito Mode” kom till i webbläsarna så att historik och cookies inte skulle sparas. Undrar varför denna funktion kom till, egentligen? Vi var med när porren började streamas och därmed närmade sig det sätt den ser ut och finns idag.

Och jag fastnade i allt detta. Inte så att jag själv, eller någon annan heller, vad jag vet, blev lidande av det. Mer än att jag i efterhand har kommit till insikt med väldigt mycket saker som jag kan koppla till min egna skenande porrkonsumption. Hur många timmar jag lagt på att titta på övergrepp och tvivelaktiga scener? Hur förvrängd min sexualitet måste blivit efter alla de timmarna? Hur jag har kunnat märka hur min hjärna kopplar vardagliga saker till den porr jag under lite mer än 15 år konsumerat. 

Det jag menar med detta är att även vi vuxna måste reflektera över våra egna och varandras tankar kring sexualitet och porr. 

  • Hur påverkade är vi av porrens ideal? 
  • Hur mycket av vår sexualitet har vi “lärt” oss av porren? Antingen direkt genom konsumtion eller indirekt genom att vår partner “lärt” sig.
  • Kort sagt, hur porrskadade är vi, egentligen? Och vad tycker vi om det? 

Jag ser till exempel framför mig att det i en familj kan bli svårt att föra porrkritiska samtal med en eller två föräldrar som själva inte reflekterat över hur denne har blivit påverkad. Vad denne egentligen tycker om porren? 

Känner du igen tankarna? Eller kanske är detta helt nya tankar? Lugn, jag tror inte att du är ensam om det. Det är en sak att tänka “Jag har aldrig kollat på porr, så det har inte påverkat mig vad jag vet” och det är en annan sak att landa i “Jag har aldrig kollat på porr. Men tänk om andra gjort det och på så sätt även fått mig att bli influerad av vad porren dikterar?”. 

Här kommer därför lite tips på frågor att ställa sig och sin partner, sina föräldrar, vännerna, familjen, kollegorna. Ja, egentligen vem som helst som är vuxen och därför mogen nog att reflektera över sina egna värderingar (?).

“Konsumerar jag eller min eventuella partner porr?”

Jag tror att detta är en mycket viktig punkt som kanske inte alla människor i en relation har funderat på eller ens pratat om. 

“Vad tycker jag om porr?”

Generellt, vad tycker du om porr? Här finns inget rätt och fel, utan det handlar om att reflektera över något du kanske inte tänker på varje dag?

“Har min porrkonsumtion påverkat min sexualitet, tankar eller människosyn? Om du inte konsumerar porr, kan du ändå blivit påverkad av andras konsumtion?”

Fundera över vad du blir tänd på? Finns där några liknelser med porren? 

Fundera på om du ser vissa personer på ett mer sexuellt sätt, något du kan koppla till den porr du konsumerar? Konsumerar du den porren för att den tänder något i dig, eller tänder det något i dig för att du konsumerar den sortens porr?

Om du själv inte konsumerar porr, kan du komma på saker som skett eller sker i sänghalmen (eller på annan yta) som du får känslan av att någon annan än din partner är idémakare till? 

“Påverkar porren mitt sexliv i min nuvarande relation? Eller har den påverkat det i  mina tidigare relationer?”

Fundera över hur du och dina partner ligger med varandra. Eller hur ni legat med varandra?

“Vilka är de värsta farhågorna jag har med att mina barn eller andra unga i min omgivning konsumerar porr?”

Bra fråga va? 🙂 

Dessa frågor har ingen vetenskaplig grund och vilar inte heller på undersökningar eller forskning. Men om du eller du och din eventuella partner funderar över dessa, tror du att ni skulle kunna komma närmare en stabilare grund att stå på inför ett kritiskt samtal kring porr och sexualitet?

Bakom orden: Niklas Österberg, Ordförande Drop The Act, niklas@droptheact.se

Länkar:

Nina Rung: https://ninarung.se/
Maria Dufva: https://www.mariadufva.se/
Changing Attitudes: https://changingattitudes.co/
1000 Möjligheter: https://1000mojligheter.se/
Porrfri Barndom: https://www.porrfribarndom.se/
Porrsnacket – av Porrfri Barndom: https://www.porrfribarndom.se/porrsnacket-start

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *