Porr är inte sex.

Porr är inte sex.

Jag minns så tydligt första gången. Första gången jag kände att jag inte ville. Att det gjorde ont och att det skavde så att jag ville skrika. Försökte hålla det inne, gnydde, vred på höfterna och fortsatte ta emot. För varje gång jag inte ville så blev han arg. Jag visste att om jag skriker så kommer han bara att köra ännu hårdare och ännu djupare. Många gånger grät jag för att det gjorde så ont, för att jag inte ville, för att det skavde och för att jag inte kunde skrika nej. Alla gånger jag grät så brydde han sig inte. Sa jag nej innan så blev han tjatig, och arg, och jag visste att då skulle det bara göra ännu ondare, han skulle bli ännu mer upphetsad. 

För det var ju så det skulle vara. Eller jag hade ju sett det. Alla hade ju kollat på porr och alla visste ju hur det skulle vara. 

Idag vet jag att det inte är så det ska vara. 

Idag kan jag kolla tillbaka och veta att alla män som jag har varit med, på något plan varit porrskadade. Och jag vet att jag, som kvinna, också har varit det. 

Även om majoriteten som exponerar sig för porr är män, så får vi inte glömma bort att kvinnor också exponeras för porr, och också kan bli porrskadade, fast “åt andra hållet”, om jag får uttrycka mig så. 

På samma sätt som män lyfter in porren i verkligheten, gör vi kvinnor det också. Speciellt om man i ung och oerfaren ålder använder sig av porr för att se och lära sig hur man ska göra. Det spelar ingen roll om det gör ont, om det försätter kvinnan i en situation hon egentligen inte vill vara i, eller förnedrar och degraderar kvinnan. För enligt porren är det mannen som ska tillfredställas. Och vi lär oss att det är okej och att det är så det ska vara. 

Det var inte förrän i vuxen ålder jag själv insåg att man inte kan lyfta in porren i verkligheten, att porr inte är sex, och att det är meningen att jag ska njuta också. Från min sexdebut och i sex år framåt hade jag föreställningen om att sex egentligen inte var till för mig, och att den porren jag blev exponerad för var så man hade sex. Jag hade ont i sex år, och låtsades, eller snarare försökte, tycka att det var skönt, för det var ju såhär det var, och alltid skulle vara. 

Men porr är inte sex!

Vi måste sluta försvara porren med saker som “hennes kropp, hennes val” eller “det är ett samtycke mellan vuxna”.  För att misshandeln sträcker sig långt utanför kvinnan i videon. Porren misshandlar inte bara kvinnan i videon, porren misshandlar kvinnorna utanför videon också, och normaliserar ett dominerande manligt beteende – eftersom att vi med dessa uttryck lyfter in porren i verkligheten. Det måste få ett stopp. 

Porr är kvinnomisshandel.
Porr är inte sex. 

Det är inte att jag vill förhindra någon att uttrycka eller utforska sin sexualitet eller sina kinks. Kommentarer som ”har du hört talas om BDSM eller?”, ”Vadå ska inte jag få gilla att bli fastbunden?” och ”Sluta kink-shamea” är egentligen helt utanför detta område. Hur kan du garantera att porren du kollar på inte är ett resultat av människohandel? Hur kan du garantera att kvinnan i videon inte är under hot? På alla stora porr-sajter så är det dessutom fritt för alla att ladda upp videos, och vi kan då börja fundera på hur mycket som är filmat i hemlighet eller hur mycket som är hämndporr. Det är mer ofta än sällan inte ett samtycke mellan två vuxna människor. Hade du själv vågat säga nej och säga ifrån i en sådan utsatt situation?
Jag vågade inte. Även om det inte spelades in eller laddades upp så vågade jag inte. Tänk hur mycket värre det är under större press. 

“Inte alla prostituerade” eller “inte alla sexarbetare”. Nej, och inte alla män heller. Men mäns våld mot kvinnor är fortfarande ett erkänt problem. Precis som porr borde vara. 

Bakom orden: Alicia Bohlin, medlem Drop The Act, alicia@droptheact.se