Love Riot Logo

23-24 AUGUSTI LINKÖPINGS STADSFEST

23-24 AUGUSTI

LINKÖPINGS STADSFEST

LOVE RIOT

En eventyta under Linköpings Stadsfest 2019 där du får möjligheten att vara kritisk till dina förutfattade meningar och tankar och även få upp ögonen för andra vinklar på saker som är så viktiga.

Kom och prata om sådant vi sällan pratar om i verkliga livet, utanför sociala medier och genomtänkta texter.

VI

Här finns vi, organisationer, föreningar och intiativ som arbetar med normkritik, jämställdhet, jämlikhet och samtycke.

Här finns vi som arbetar mot sexuellt våld och machokultur.

Här finns vi som anser att alla människor ska få älska dem de vill.

Här finns vi som vill lyfta problematiken med porr, sexköp och de attityder som bidrar till att detta finns i vårt samhälle.

TILLSAMMANS

Föreningen Drop The Act, som ligger bakom LOVE RIOT, arrangerar en yta under Linköpings Stadsfest där alla besökare kan komma och prata med kunniga människor inom många olika områden där den gemensamma nämnaren är NORMKRITIK och KÄRLEK.

NORMKRITIK vad gäller att inte följa normerna i samhället som kanske håller oss tillbaka, och faktiskt tänka till. KÄRLEK för att det är klistret som håller allt ihop.

Det är TILLSAMMANS vi alla kan bidra till en förändring när det gäller vi agerar och ser på varandra.

Hur vi uppfattar oss själva och hur vi behandlar varandra.

PROGRAM

PROGRAM

23 AUGUSTI

Utställning, aktiviteter, häng och samtal med våra medverkande organisationer och aktörer.

Plats: Domkyrkoparken, Öster om Domkyrkan.

”Machokultur är ett brett och många gånger krångligt begrepp som kan vara svårt att förstå sig på. Vad är det egentligen? Hur påverkar den oss och samhället i stort? Vi hoppas på att kunna beskriva det med ett lätt och tydligt språk. Ord som har en stjärna(*) efter sig har en förklaring lite längre ner på sidan. Den statistik vi använder oss av är markerad med blå text som du kan klicka på för att komma direkt till källan.

Machokultur är en samling av normer* som berättar för oss hur killar/män förväntas vara. Normer skapar attityder som leder till att pojkar och män strävar efter att vara på vissa sätt – ”manliga”. De påverkar inte alla likadant men alla måste förhålla sig till dem på något vis. Några typiska exempel på hur dessa normer kan se ut:

 • Killar ska inte gråta, prata om känslor eller söka hjälp.

 • Killar ska vara självsäkra och kaxiga.

 • Killar måste vara framgångsrika för att få ett värde, allra mest ekonomiskt.

 • Killar är alltid kåta när det gäller och ska bara ha sex med tjejer.

 • Killar ska vara långa, rakryggade, stabilt byggda och vältränade.

 • Det är ofta okej för killar att använda våld och aggression för att uttrycka känslor.

*Normer är oskrivna regler, idéer, föreställningar och ideal som kontrollerar hur man förväntas vara, leva och se ut för att passa in i samhället.”

Syftet med Under Kevlaret är att ifrågasätta machokulturen, driva stödjande verksamhet för killar och att sprida budskapet om att under ytan så är vi allihopa precis lika mycket människa, med samma mänskliga behov.
Kombinationen av machokulturen och bristen på den psykiska ohälsans plats i samhället sätter killar i en svår sits. En sits som gör att oavsett hur dåligt man mår så är det något som man ska kämpa med ensam. Att du som man/kille undviker att söka hjälp för ditt mående, och istället lider i tysthet, tror Under Kevlaret är en bidragande orsak till att män i stora delar av världen är överrepresenterade i självmordsstatistiken. I Sverige är ca 70 % av de som tar sitt liv män.” 

Under Kevlaret finns till för alla killar och män, där stöd och hjälp finns att få genom deras chatt, deras forum på Facebook Under Kevlaret – Diskussion & Stöd, genom att lyfta berättelser och att föreläsa. De har även producerat podden MANSKLIGT. 

Fredag den 23 Augusti kommer Mårten Granlund från Under Kevlaret till LOVE RIOT för att hålla i föreläsningen #vadåmachokultur! En föreläsning som alla (!) borde lyssna på. Kanske främst du som identifierar sig som man. 

Missa inte denna grymma föreläsning!
 
Vill du veta mer?
Instagram: @underkevlaret
 
Plats: Scenen i Domkyrkoparken, på Domkyrkans norra sida.

Kom och lär dig mer om vad MÄN för jämställdhet arbetar med och vad de står för. 

På plats kommer du att få lyssna på Alán Ali, ordförande i MÄN i Sverige.  

Missa inte heller #EFTERMETOO som arrangeras av MÄN och MÄN Linköping. Detta hålls under Lördagen 24 Augusti. För mer info och bokning av biljetter: https://www.facebook.com/events/385946802110273

Hemsida: www.mfj.se

Instagram: @manforjamstalldhet

Facebook: www.facebook.com/man.for.jamstalldhet

Plats: Scenen i Domkyrkoparken, på Domkyrkans norra sida.

FATTA är organisationen som bidrog till att Sveriges samtyckeslag blev verklighet 1 Juli 2018. 

Kom och lyssna på dem när de nu besöker LOVE RIOT. 

Hemsida: www.fatta.nu

Instagram: @fattanu

Facebook: facebook.com/fatta.nu

Plats: Scenen i Domkyrkoparken, på Domkyrkans norra sida.

24 AUGUSTI

Utställning, aktiviteter, häng och samtal med våra medverkande organisationer och aktörer.

Plats: Domkyrkoparken, Öster om Domkyrkan.

Funkispositivist. Feminist. CP. 

Det är så Nicole beskriver sig på sin Instagram @nickoshky där hon och hennes budskap bara blir mer och mer populära. Hon har gästskrivit för GARDETS.NU och medverkat i METRO. Medverkat i Stina Wollter´s Kroppskontakt på Sveriges Radio P1.

Hon har startat #vemfanståruppföross där det samlas starka historier från människor med funktionsvariationer som blivit illa och oacceptabelt behandlade. 

Missa inte Nicoles föreläsning som garanterat kommer få oss alla att tänka till! 

Instagram: @nicoleblomgrn / @vemfanstarupp / #vemfanståruppföross 

Facebook: #vemfanståruppföross

Hemsida: vemfanstaruppfoross.blogg.se

Plats: Scenen i Domkyrkoparken, på Domkyrkans norra sida.

En föreläsning om funktionsvariationer med fokus på förändrade synsätt och att bryta samhällets pågående syn.

”Vi behöver ändra vår syn på funktionsvariationer. Vi behöver komma bort från fokuset på kostnader och välgörenhet och komma till ett fokus på mänskliga rättigheter. Bort från att tänka avvikelser till att se det berikande i mångfalden i hur våra kroppar, sinnen och hjärnor fungerar. Bort från att känna medlidande till att se individuella styrkor. Aline visar varför hela samhället kommer att dra nytta av en ny syn på funktionsvariationer.”

Aline Groh är föreläsaren med visionen om full delaktighet för personer med funktionsvariationer. Sedan 2009 har Aline arbetat med människor med olika funktionsvariationer mellan 3 och 80 år i såväl Tyskland som Sverige. Hon har även studerat sociologi, psykologi, retorik och funktionshinderstudier samt har en masterexamen i intersektionell genusvetenskap på Linköpings Universitet och driver idag ParsCapere Utbildningar AB.

Vill du veta mer?
Instagram: @parscapere
Hemsida: www.parscapere.se 
 
Plats: Scenen i Domkyrkoparken, på Domkyrkans norra sida.

”Hur vi skapade ett event värde 726 700 kr utan att spendera en enda krona” 

”Storasystrarna” drömmer stort och det har lett till en rad knäppa historier. Den resan kommer ni få följa med på i deras föreläsning. Storasystrarna kommer på ett avskalat sätt berätta historien bakom Systerveckan – lägret som anordnas v. 33 för att stärka unga tjejer i Linköping. 

I våras kläckte Malin Antonsson och Linda Wennerström idéen om att anordna den absolut peppigaste, roligaste och mest inspirerande veckan för att förbereda unga tjejer inför gymnasiet. Efter att ha frågat över hundra företag om finansiering och fått lika många nej bestämde de sig för att göra det ändå – utan några pengar alls. I sin föreläsning berättar de om hur en stark vilja, deras motto ”fake it till you make it” och en förbaskad ihärdighet har gjort att de nu kan genomföra sin dröm – utan några pengar alls. 

Missa inte denna episka vecka, Systerveckan! Vill du veta mer? 

Hemsida: storasystrarna.se

Instagram: @storasystrarna 

Facebook: facebook.com/storasystrarna

Plats: Scenen i Domkyrkoparken, på Domkyrkans norra sida.

HerStory är Instagramkontot som drivs av UngPuls Systrar i Linköping där syftet är att lyfta och höja alla personer som identifierar sig som tjej. 

Instagram: @herstorysweden

Hemsida: UngPuls – Linköpings kommun

Plats: Scenen i Domkyrkoparken, på Domkyrkans norra sida.

Visning av Relatiy Checks utbildningsfilmer. 
🔻
”Reality Check är ett arvsfondsfinansierat projekt som finns för att underlätta porrkritisk undervisning samt porrkritiska samtal med barn och unga. Vi jobbar för ungas sexuella hälsa, mot mäns våld mot kvinnor.”
🔻
@realitycheck.nu drivs av @talita_sverige – en ideell förening som erbjuder stöd och hjälp till kvinnor i prostitution, pornografi och människohandel för sexualiserad exploatering. Talita jobbar förebyggande, uppsökande och rehabiliterande både i Sverige och utomlands, och Reality Check ingår i Talitas våldsförebyggande arbete.
🔻
Vi på LOVE RIOT är grymt taggade på att Reality Check kommer till oss den 24 Augusti! Kom och prata porr och vad den gör med oss! I deras monter kommer ni kunna ta del av utställningen PORRENS SANNA ANSIKTE som de lanserade under Almedalen och prata mer kring deras arbete och fantastiska material kring #porrkultur#porrkonsumtion och #porrproduktion. 💥

MEDVERKANDE

MEDVERKANDE

REALITY CHECK: ENDAST LÖRDAG
FATTA: ENDAST FREDAG
UK: ENDAST FREDAG
EBBA NORDQVIST: ENDAST LÖRDAG
LIV LIVMODER
LOVE RIOT ges med stöd av Kultur- och Fritidsnämnden.

SOCIALA MEDIER

SOCIALA MEDIER

PLATS

PLATS

Evenemang och offentliga tillställningar ska vara tillgängliga för alla tycker vi! Därför har vi med hjälp av olika företag försökt anpassa LOVE RIOT så gott det går. 

 1. På plats vid scenen för våra föreläsning kommer en upphöjd plattform med ramp finnas för personer som sitter i rullstol eller på annat sätt behöver komma upp ovanför marknivå.
  Hörslinga kommer finnas på ett område framför scenen. För exakt position, fråga på plats.
  Stort tack till Ramudden, P&L Byggställningar, Audika Hörcenter och MTU Mediagymnasiet som gör detta möjligt.
 2. En temporär ramp kommer byggas så att det blir lätt att ta sig från Apotekaregatan till LOVE RIOTs yta öster om Domkyrkan.
  Tack till Ramudden som gör denna lösning möjlig!

Om du har fler idéer om hur vi kan bli mer tillgängliga, hör gärna av dig på hello@loveriot.se.

Vi behöver ständigt människor som kan hjälpa till under LOVE RIOT med alla möjliga olika saker. 

Bland annat: 

 • Förberedelser och arbete under byggnation och nedmontering av ytan. 
 • Finnas på plats som värd / värdinna på scenen när våra föreläsningar hålls. 
 • Sköta våra sociala medier under veckan innan och under LOVE RIOT. 
 • Filma och/eller fotografera.
 • Allmänt fix och trix som kan behöva göras. 

LOVE RIOT arrangeras med hjälp av ideellt arbete. Vi är evigt tacksamma om du skulle vilja hjälpa oss! För mer information, skicka ett mail till: hello@loveriot.se

Tycker du detta är arrangemang är något som ska återkomma?

Kanske i samma skepnad? Eller i någon helt annan form?

Såklart finns olika sätt att stödja vårt arbete: 

 1. Bli medlem i Drop the Act och var med i planering och genomförande av LOVE RIOT. 
 2. Dela med dig av dina upplevelser från LOVE RIOT på sociala medier. Under och efter du varit hos oss. 
 3. Swisha en peng till Drop the Act för att hjälpa oss i vårt arbete med eventytan, föreläsningarna samt marknadsföring. Swish: 1234732996

TACK TILL

Intresserad av att synas här?

För att LOVE RIOT ska kunna ske är vi beroende av olika partners för att få initiativet att lyckas. Vill du hjälpa till? Skicka ett mail till hello@loveriot.se